אודות תה ירוק – כל ההסברים והיתרונות התזונתיים
מהו תה ירוק? מה ההבדל בין תה ירוק ותה שחור? כמה כוסות תה חשוב לשתות? ולמה אלפי שנים חוקרים את השיח המופלא הזה? אוסף מחקרים מדעיים אודות התה הירוק והיתרונות התזונתיים.
מבוא
מרבית התרופות מקורן בצמחים, ואחד הצמחים הנחקרים הוא צמח התה – במיוחד התה הירוק. אלפי מחקרי מעבדה ומחקרים קליניים מתייחסים לצמח הזה כבעל סגולות מרפא. מה כל כך מיוחד בתה? מה ההבדלים בין תה שחור לתה ירוק? מה מדווחים המחקרים המדעיים אודות היתרונות התזונתיים של התה? בכתבה שלפניכם תוכלו למצוא את כל ההסברים, ובעיקר למה כדאי לכם לאמץ הרגל בריא ולהוסיף בכל יום תה לתפריט התזונה שלכם.
תה – המשקה המסורתי
ההכרה בסגולותיו הרפואיות של התה הירוק קיימת כבר למעלה מ-2,000 שנה. טקסי התה ביפן ידועים עד היום כבעלי ערך רוחני ומרגיע. בעשור האחרון גם ברפואה המערבית התה הוא שחקן משמעותי – משקה שמקדם אורח חיים בריא. תמציות תה ירוק ואבקות תה ירוק הם חלק ממוצרי המזון שמקדמים בריאות.1
מהו תה ירוק?
לא כל תערובת של נענע, לואיזה ושאר עלים ירוקים במים חמים היא תה ירוק. את כל סוגי התה מפיקים מצמח אחד בלבד: קמֶליה סינֶנסיס (Camellia Sinensis). צמח התה גדל בעיקר בסין ובדרום מזרח אסיה,1 ואת התה הירוק מכינים רק משני העלים העליונים והניצן של הקמליה סיננסיס.
מהו ההבדל בין תה שחור לתה ירוק?
ההבדל בין תה שחור לירוק הוא באופן הייצור שלהם: גם עלי תה ירוק וגם עלי תה שחור עוברים חימום וייבוש (בדרגות שונות), אבל רק התה השחור עובר תסיסה אנזימטית המקנה לו את הצבע השחור והטעם הייחודי. תה ירוק לא עובר תסיסה, וכך נשמר צבעו הירוק ונשמרת גם כמות הרכיבים הפעילים – הפוליפנולים.
מהם הרכיבים הבריאים בעלי תה ירוק?
התה הירוק אינו מכיל קלוריות, אך תורם כמויות קטנות של ויטמינים ומינרלים. תה ירוק מכיל קפאין בכמות קטנה (כוס תה ירוק מכילה כ-20-15 מ"ג קפאין), בהשוואה לתה שחור (70-50 מ"ג) וקפה לסוגיו (200-70 מ"ג).1
גם תה שחור וגם תה ירוק מכילים תיאנין, חומצה אמינית שמשרה רוגע ומקילה סטרס, ובזכותה כנראה אנו מייחסים לשתיית התה את אפקט השלווה וההרגעה.
לתה הירוק מיוחסות תועלות בריאותיות רבות, בעיקר הודות לתכולת נוגדי החמצון הפעילים שבו – הפוליפנולים, ובעיקרEGCG – מתת-הקבוצה הנקראת קטצ'ינים. תה ירוק מכיל כמות גדולה יותר של EGCG בהשוואה לסוגי תה ומשקאות אחרים ובהשוואה לירקות ופירות.
מהם נוגדי חמצון ולמה חשובה פעילותם?
תאי הגוף חווים בכל עת אִיומים מתמידים: קרינה, זיהום אוויר, וירוסים, מזון עתיר שומן, סטרס, תרופות ועוד. איומים אלו יכולים לעודד יצירה של רדיקלים חופשיים (ROS) שהם "אויבים" בגופנו. רדיקלים חופשיים עלולים לפגוע בתאים ובחומר הגנטי של גופנו, הדנ"א.
כדי להגן על תאי הגוף מהרדיקלים החופשיים אנו זקוקים לנוגדי חִמצון – אנטיאוקסידנטים שהם בעלי יכולת כימית לנטרל רדיקלים חופשיים. לכן אנו מעודדים תזונה עתירת נוגדי חמצון: אכילה של ירקות, פירות, אגוזים וקטניות, וכמובן גם שתיית תה ירוק.
היתרונות התזונתיים של התה הירוק – מחקרים עדכניים
תה ירוק ומניעת תהליכים דלקתיים
בנוסף לפעילותו הידועה של התה הירוק כנוגד חמצון, נמצאה ברכיבים שלו גם פעילות אנטי-דלקתית משמעותית באמצעות הורדת רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים. ציטוקינים הם קבוצה של חלבונים רב תפקודיים המתווכים בין תאי מערכת החיסון בגוף ומעורבים בכמה שלבים הקשורים לתגובה דלקתית.2 שטף ציטוקינים מלווה גם בהגברת פעילות של רדיקלים חופשיים המופרשים כחלק מהמהלך החיסוני.3 כך במחקר מקרה-ביקורת שנערך על 678 מטופלים עם מחלת מעי דלקתית – קוליטיס כיבית, נמצא כי שתיית תה מהווה גורם מגן מפני התפרצות המחלה.4
התה הירוק מסייע בחיזוק המערכת החיסונית ובהגנה מפני מחלות ויראליות
מערכת החיסון (immune system), המורכבת מאיברים, תאים, חלבונים ומולקולות, תפקידה להגן על הגוף מפני פלישה של גורמים זרים (כגון חיידקים ווירוסים) וכן מפני תהליכים לא תקינים כמו דלקת וסרטן. ידוע כי מצב תזונתי לא תקין של חוסר איזון ברמות אנרגיה, חלבון, ויטמינים, מינרלים או חומצות שומן שונות, עלול לפגוע בתפקוד התקין של מערכת החיסון. מחקרי מעבדה ומחקרים קליניים, בדקו את ההשפעות של רכיבים ביואקטיביים בתה הירוק ובפרט של ה-EGCG על תפקוד מערכת החיסון, ותוצאותיהם מעניינות ומעודדות. המחקרים מצביעים על מגוון של פעילויות בהשפעת רכיבי התה הירוק:
- פעילות נוגדות חמצון ודלקת המשפיעות על המהלך האימוני של תהליכי דלקת אקוטיים וכרוניים בגוף;
- מניעת יכולתם של וירוסים וחיידקים להיצמד למבנה חלבוני או תאי לצורך הִתרבות;
- מניעת יכולת השכפול של הווירוס ועידוד ייצור חלבונים מסוג T שתפקידם "לאמן" את מערכת החיסון לווסת עצמה במצבים אוטואימוניים באמצעות מנגנונים אפיגנטיים.5-8
נגיף השפעת
נגיפים מהווים גורם משמעותי למחלות נשימה בבני אדם, ובמיוחד נגיף השפעת. הם חוזרים ומתגלים מחדש בתוך בעלי חיים, וגורמים להתפרצות פנדמיות בחומרה שונה מדֵי 50-10 שנים. הפעילות האנטי-ויראלית של EGCG נגד וירוס השפעת דווחה לראשונה בסוף המאה ה-20, כאשר בתרבית תאים הודגמה יצירת צבר וירוסים שמנע הדבקה של התאים בתרבית. במחקר עוקבה קטן בבית אבות דווח שגרגור תמצית קטצ'ינים מנע הדבקה בשפעת. בניסוי מבוקר נוסף, כפול סמיות, נמצא כי בנבדקים עובדי מקצועות הבריאות צריכת כמוסות קטצ'ינים למשך 5 חודשים סייעה במניעת הדבקה בשפעת ונסבלה היטב.9 מחקר תצפיתי שנערך ביפן עם כ-2,630 ילדים בגיל בית ספר יסודי, הראה ששתיית תה ירוק בכמות של 5-1 כוסות ביום היוותה גורם מגן נגד הידבקות בשפעת.10
נגיף הקורונה
וירוסים ממשפחת הקורונה ידועים כגורמים לסינדרום נשימתי חמור(SARS) וסינדרום נשימתי מזרח-תיכוני (MERS).11 COVID-19 היא מחלה ויראלית המשפיעה על תאי אפיתל של מערכת הנשימה וגורמת נזק לנאדיות הריאה ובסופו של דבר לדלקת ריאות. EGCG פועל בשלבים שונים של מחזור חייו של הנגיף: מעכב את שכפול הנגיף עצמו, מעכב את ההדבקה והיקשרות הנגיף לתא, מעכב את כניסת הווירוס לתאי המטרה ובכך יוצר פעילות אנטי-ויראלית.
תה ירוק וחוסן נפשי
חוסן נפשי מתאר את סך הכישורים הפיזיים החיסוניים והנפשיים המאפשרים לנו להתמודד עם פגיעה או טראומה ועם השלכותיה. מצבי סטרס ודיכאון בבני אדם נגרמים מלקות בחוסן הנפשי ומחייבים אותנו לחפש אחר טיפולים ואימונים מחשלי נפש. דיכאון נחשב למחלת הנפש הנפוצה ביותר בעולם. כיום נעשה ניסיון רב למצוא דרכי טיפול ומניעה למצבי דיכאון בעזרה תזונתית, ובמיוחד לבחון שימוש בצמחי מרפא ובמזונות או משקאות שונים. במטא-אנליזה שכללה 8 מחקרים תצפיתיים (רובם בקרב אוכלוסייה באסיה) נבחן הקשר בין רמות שונות של שתית תה ירוק לבין תסמינים של דיכאון. תוצאות המחקר הראו שצריכת תה ירוק גבוהה קשורה ביחס הפוך לתסמיני דיכאון. כלומר, ככל שצריכת התה הירוק היומית הייתה גבוהה יותר, פחתה תדירות הדיווחים על סימפטומים של דיכאון. מסקנת החוקרים הייתה כי שתייה קבועה של 3 כוסות תה ירוק ביום היא הכמות המומלצת כדי להפחית סימפטומים של דיכאון באוכלוסייה הרחבה. במחקר התערבות קליני ראשוני, מבוקר כפול סמיות, נכללו 81 משתתפים בריאים. קבוצת ההתערבות קיבלה 3 כוסות תה ירוק ליום, והמשתתפים בשתי הקבוצות הונחו להימנע משתיית תה עצמאית. בקבוצת התה נמצא שלאחר ההתערבות הייתה ירידה משמעותית במדדי חרדה שונים (STAI) ביחס לציון לפני ההתערבות.12-14
תה ירוק ומשקל גוף
השפעת הקטצ'ינים של התה הירוק על מטבוליזם האנרגיה והשומן נבדקה בבני אדם במחקרים קליניים שחקרו את השפעת התה הירוק על ירידה במשקל, שמירה על משקל הגוף, ירידה בהיקף המותניים ובאחוזי שומן.
תה ירוק ומשקל גוף – מחקרים קליניים
במטא-אנליזה שניתחה 22 מחקרי התערבות מבוקרים שבהם השתתפו 2,357 אנשים, נמצא כי לאחר מתן תה ירוק נצפתה ירידה ממוצעת של 1.78 ק"ג בתקופה של 8 עד 12 שבועות. כמות התה שנצרכה הייתה בין 4-2 כוסות תה ירוק.15
בטבלה הבאה תוכלו למצוא תוצאות מחקרים קליניים אשר בדקו את השפעת התה ירוק והקטצ'ינים שלו על משקל והרכב הגוף, היקף המותניים, הוצאה אנרגטית יומית וחמצון שומנים:
חוקרים | משך המחקר | מס' משתתפים ו-BMI | מינון יומי | השפעה |
צבאן ושות', קבוצת המחקר של פרופ' איריס שי
2020 |
6 חודשים | 294
השמנה בטנית |
4-3 כוסות תה ירוק | ירידה במשקל (6.2- ק"ג), הגדולה ביותר בין 3 הקבוצות.
ירידה בהיקף המותניים (8.6- ס"מ), הגדולה ביותר מבין 3 הקבוצות. |
בסו ושות'
2010 |
8 שבועות | 35
בעלי עודף משקל |
4 כוסות תה ירוק | Kg2.5(-) ממשקל הגוף |
בש ושות'
2001 |
12 שבועות | 23
BMI=25 |
119 מ"ג קטצ'ינים
75 מ"ג קפאין |
0.8%(-) ממשקל הגוף |
483 מ"ג קטצ'ינים
75 מ"ג קפאין |
1.5%(-) משקל הגוף
1.7%(-) מהיקף המותניים 6.5%(-) סך שומן 8.7%(-) שומן בטני |
|||
דולו ושות'
1999 |
יממה | 10
BMI=25 |
50 מ"ג קפאין | – |
90 מ"ג קטצ'ינים
50 מ"ג קפאין |
41%(+) הוצאה אנרגטית ליממה
עלייה בחמצון שומנים (RQ 0.88 0.85) |
|||
טשוצ'ידה ושות'
2002 |
12 שבועות | 80
BMI=26 |
126 מ"ג קטצ'ינים
81 מ"ג קפאין |
– |
588 מ"ג קטצ'ינים
83 מ"ג קפאין |
2.4%(-) ממשקל הגוף
8.1%(-) מסך השומן 7.6%(-) שומן בטני |
|||
צ'נטרה ושות' 2002 | 12 שבועות | 70
25<BMI<32 |
375 מ"ג קטצ'ינים
150 מ"ג קפאין ליום |
46%(-) ממשקל הגוף
4.5%(-) מהיקף המותניים |
רודל ושות'
2007 |
3 ימים | 31
20<BMI<25 |
540 מ"ג קטצ'ינים
300 מ"ג קפאין 633 מ"ג סידן |
106(+) קק"ל בהוצאה אנרגטית ליממה |
שיקסיאן ושות'
2006 |
יממה | 14
20<BMI<27 |
270-1200 מ"ג EGCG
600 מ"ג קפאין |
158-198(+) קק"ל בהוצאה האנרגטית ליממה |
צ'אן 2016 | 12 שבועות | 67
BMI>27 |
856.8 מ"ג EGCG | ירידה בכולסטרול כללי: 5.33%-; ירידה ב- :LDL6.74%-
|
נאדרי נבי 2018 | 12 שבועות | 84
24<BMI<35 |
2 כוסות (300 מ"ל) תה ירוק | ירידה במשקל בשתי הקבוצות, עם הבדל מובהק של ~5ק"ג בסיום התערבות. מגמת ירידה בהיקף המותניים, לא מובהקת סטטיסטית. |
תה ירוק ומחלות לב וכלי דם
מחלות לב וכלי דם נמנות עם הגורמים המובילים למוות ונכות ברחבי העולם.16 גורמי הסיכון לתחלואה של הלב וכלי הדם רבים, וכוללים עודף משקל והשמנה בטנית, תנגודת לאינסולין, שומנים גבוהים בדם, רמות גבוהות של כולסטרול מסוג LDL בדם וכולסטרול LDL מחומצן, יתר לחץ דם, הפרעה בתפקוד האנדותל ועוד. שתיית תה ירוק נמצאה ביחס הפוך עם תחלואה זו. נמצא כי שתיית תה ירוק מובילה לשיפור בתפקוד האנדותל – רקמת תאי דופנות כלי הדם, תורמת לירידה בעקה החמצונית בדם, תורמת להפחתה של דלקת, תורמת לירידה בריכוז השומנים בדם בצום ולאחר ארוחה, ותורמת לירידה בלחץ הדם. שינויים אלו עשויים להסביר את הממצאים האפידמיולוגים הקושרים בין צריכת תה ירוק להפחתה בשיעורי התמותה ממחלות לב וכלי דם. בהנחיות התזונתיות של עמותת עתיד והאיגוד למניעת מחלות קרדיווסקולריות, מצוין תה ירוק כאחד המשקאות המומלצים להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
בהמלצות התזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות של האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד, מצוין תה ירוק כאחד המשקאות המומלצים להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. 17
מחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול אודות התה הירוק סקר 40,530 גברים ונשים יפנים, ובדק במשך 7 שנים את הקשר בין שתיית תה ירוק לבין תמותה מכלל הסיבות, ובמשך 11 שנים את הקשר בין שתיית תה ירוק לתמותה ממחלות לב וכלי דם. תוצאות המחקר מצביעות על כך שהתמותה הכללית הייתה נמוכה יותר ככל שצריכת התה הירוק הייתה גבוהה יותר. הסיכון לתמותה בקרב משתתפים ששתו 5 כוסות תה ירוק ומעלה היה נמוך יותר ב-23% בקרב נשים וב-12% בקרב גברים בהשוואה לאלו שצרכו פחות מכוס אחת ביום. כאשר בדקו באופן ספציפי את התמותה ממחלות לב וכלי דם, התגלתה מגמה חזקה אף יותר שהתבטאה בירידה של 31% בסיכון אצל נשים ו-22% אצל גברים ששתו מעל 5 כוסות תה ירוק ביום בהשוואה לאלו שצרכו פחות מכוס אחת ליום (השינוי לא היה מובהק אצל הגברים,P-value=0.05 ).18 כלומר: שתיית תה ירוק נקשרה לירידה בתמותה הכוללת ועוד יותר לירידה בתמותה ממחלות לב.
במחקר עוקבה בקרב כ-19,000 מבוגרים סינים במשך 5 שנים, נמצא כי צריכת תה קשורה לירידה באירועי מחלות לב ולהורדת הסיכון ללקות במחלת לב בכ-11%. 19 בנבדקים ששתו תה ירוק נמצאה גם ירידה בכולסטרול כללי וב-LDL, ועלייה ב-HDL. מחקרים אפידמיולוגיים נוספים נערכו כדי לבחון את ההשפעה המיטיבה של התה על הלב וכלי הדם, אולם לא כל המחקרים הצליחו להצביע על מגמה של שיפור.
פטרס ושות' ערכו מטא-אנליזה שסיכמה 7 מחקרים אפידמיולוגיים שבדקו את השפעת צריכת תה על תחלואה באוטם שריר הלב. החוקרים מצאו שעם כל שתייה של 3 כוסות תה ירוק ביום, קטן ב-11% הסיכון לאירוע לבבי.20
מטא-אנליזה נוספת שניתחה 9 מחקרים אפידמיולוגיים שכללו יותר מ-190,000 משתתפים, בדקה את הקשר בין שתיית תה לאירועי שבץ מוחי. על פי תוצאות האנליזה, שתיית 3 כוסות תה ירוק או שחור ביום מפחיתה את הסיכון לשבץ מוחי ב-21% בהשוואה לשתייה של פחות מכוס תה אחת ביום.21
הורדת לחץ הדם
בעבודה שפורסמה ב-2009 נבדקה השפעה של מיצוי תה ירוק על גורמי סיכון לתחלואת לב וכלי דם. במחקר נבדקו מעל 100 משתתפים בטווח גילאים רחב. כבר לאחר 3 שבועות ירדו ערכי לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי ב-5 ו-4 מ"מ כספית בהתאמה. לאחר 3 חודשים השינוי בערכי לחץ הדם נשמר, וכמו כן נצפו שינויים נוספים כגון ירידה בריכוז סך הכולסטרול והכולסטרול מסוג LDL, ירידה בסמני עקת חמצון וירידה של 42% בעמילואיד אלפא אשר מהווה סמן לדלקת כרונית.22
מטא-אנליזה שכללה 13 מחקרי התערבות מבוקרים וכ-1,400 נבדקים מצאה כי צריכת תה ירוק מפחיתה באופן מובהק לחץ דם סיסטולי. נמצאה גם ירידה מובהקת בלחץ דם דיאסטולי.23
מטא-אנליזה נוספת סקרה 39 מחקרי עוקבה, עם מעקב של שנה לפחות. שילוב מחקרים אלה מצא כי כל כוס תה שחור או ירוק קשורה לירידה של 4% בסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם, עם עוצמת קשר גדולה יותר במבוגרים זקנים (גילאי 65 ומעלה). קשר דומה נמצא גם לגבי היארעות מחלות לב וכלי דם. יתרה מזאת, כל כוס תה ירוק או שחור הייתה קשורה לירידה של -4% בסיכון לשבץ מוחי, וגם בהפחתה של 2% בסיכון לתמותה מכל סיבה שהיא. בניתוח תת קבוצות היו התוצאות מובהקות בגברים, ועוצמת הקשר הייתה גדולה יותר במבוגרים זקנים.24 המנגנון הביולוגי קשור ליכולתם של הפלבנואידים שבתה להפחית לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי באמצעות הרפיה של כלי דם הקשורה בתפקוד האנדותל.
הורדת רמות טריגליצרידים בדם לאחר ארוחה
בשנים האחרונות סבורים כי לרמות הטריגליצרידים בדם לאחר ארוחה יש חשיבות גדולה לסיכון להתפתחות טרשת עורקים, אף יותר מרמות הטריגליצרידים בדם בזמן צום. תה ירוק כבר תואר במחקרים כמפחית את רמות הטריגליצרידים בדם בצום,25 לכן בוצעה עבודה קלינית אשר בדקה את רמות הטריגליצרידים בדם לאחר צריכה של פרוסת לחם עם חמאה בנוכחות של משקאות עשירים או דלים בקטצ'ינים מתה ירוק. נמצא שרמות הטריגליצרידים בדם לאחר הארוחה היו נמוכות יותר עם צריכת המשקאות העשירים בקטצ'ינים.26
תה ירוק ומחלות סרטן
ניסויים רבים בבעלי חיים באמצעות סמנים ביולוגיים (bio-markers) הקשורים לסיכון לחלות בסרטן או מצביעים על מידת התפתחות הסרטן, בדקו תמציות תה או EGCG. רבים ממחקרים אלו מדווחים שתמציות אלו מגינות מפני קרצינוגנים כימיים באיברים כמו המעי, הריאות, הכבד, הפרוסטטה, השד והפה.27
עידוד תמותת תאים סרטניים
חוקרים בדקו אם מתן EGCG בריכוז גבוה יגרום לאפקט שונה בתאים סרטניים לעומת תאים נורמליים. כך נבדקו תאי קרצינומה של הפה, קרטנוציטים נורמליים של האפידרמיס ותאי בלוטות רוק. נמצא כי בעוד ש-EGCG בריכוזים גבוהים מוריד את רמת הנזק החמצוני בתאים נורמליים, הוא מגביר את ריכוז החמצון בתאי קרצינומה ומוביל ליותר תמותה של תאים סרטניים ולעיכוב גידולם.28
במחקר עוקבה בקרב כ-500 נשים שאובחנו בסרטן שד שלילי ל-3 רצפטורים נמצא כי נבדקות שצרכו תה היו בסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה שהיא, כמו גם לתמותה מסרטן שד.29
במטא-אנליזה של מחקרים תצפיתיים, שכללה כ-160,000 נבדקות, נמצא כי צריכה קבועה של תה ירוק הינה גורם מגן מהיארעות סרטן שד, עם הפחתה של כ-15% בסיכון. כמו כן נמצאה השפעה מגינה של צריכת תה ירוק מפני חזרה של סרטן שד בנבדקות שחלו בעבר.30
במחקר מקרה-ביקורת על כ-600 נבדקים בסין נמצא כי צריכת תה ירוק מהווה גורם מגן מפני סרטן בנבדקים שלא מעשנים ולא צורכים אלכוהול. בנבדקים מעשנים וצורכי אלכוהול נמצאה השפעה מגינה רק בצריכה גבוהה של מעל 800 מ"ל ליום.31
מטא-אנליזה שנעשתה על 29 מחקרים תצפיתיים, וכללה כ-1,600,000 נבדקים מיבשות שונות, בחנה את הקשר בין צריכת תה מסוגים שונים לסרטן המעי הגס וסרטן החלחולת. נמצא כי לצריכה של תה, ובמיוחד תה ירוק, השפעה מגינה מפני סרטן המעי הגס וסרטן החלחולת. בניתוח תת-קבוצות נמצא אפקט מגן גדול יותר בקרב נשים ובקבוצת סרטן החלחולת.
במטה-אנליזה גדולה נמצא כי צריכת תה ירוק נמצאת בקשר הפוך לסיכון לסרטן קיבה, צריכה של עד 5 כוסות/יום, נמצאה כבטוחה לשימוש ובעלת השפעה על מניעת סרטן קיבה.
במחקר מקרה-ביקורת נמצאה תוצאה דומה ודווח כי צריכת תה נמצאה בקשר הפוך עם סרטן קיבה, בכמויות גדולות של מעל 35 גרם/שבוע.
הטבלה הבאה מסכמת את השפעתו של תה ירוק כפי שנמצאה במחקרים על מניעה ופרוגנוזה של ממאירויות שונות:
סוג הסרטן | השפעת צריכת תה ירוק |
סרטן לבלב | בקרב צרכני תה בכמות גבוהה קיים סיכון מופחת לפתח סרטן לבלב בהשוואה לאנשים שלא שותים תה.32,33 |
סרטן מעי גס ורקטום | מחקרים על השפעת תה ירוק על סרטן המעי הגס או הרקטום הראו תוצאות סותרות. חלק מהמחקרים הראו סיכון מופחת אצל אלה ששתו תה, ומחקרים אחרים הראו סיכון מוגבר. לכן נחוצים מחקרים נוספים.34 |
סרטן עור | מחקרים מדעיים מציעים כי ל-EGCG בשילוב עם הפוליפנולים האחרים של התה השפעה אנטי-דלקתית ותכונות נוגדות סרטן שעשויות לסייע במניעת התפרצות וגדילת גידולים בעור.35,35 |
סרטן ערמונית | מחקרי מעבדה מצאו שתמצית תה ירוק מונעת גדילת תאי סרטן ערמונית במבחנה.
מחקר אפידמיולוגי הראה שהסיכון לחלות בסרטן ערמונית מופחת ב-72% בקרב שתייני תה לעומת אלו שלא שותים תה.36,37 |
סרטן שד | מחקרים מצאו כי בקרב נשים שצרכו תה ירוק הסרטן התפשט פחות (במיוחד אצל נשים לפני הפסקת מחזור, בשלבים מוקדמים של סרטן השד). נשים בשלבים מתקדמים של סרטן השד חוו מעט או אם בכלל שיפור כתוצאה משתיית תה ירוק.38-43 |
סרטן שלפוחית השתן | שיעורי ההישרדות למשך 5 שנים לאחר גילוי סרטן שלפוחית השתן היו גבוהים יותר באופן משמעותי בקרב שתייני תה ירוק לעומת אלו שלא שותים תה ירוק (במיוחד אצל גברים).44 |
סרטן ריאה | נמצא כי תה ירוק מותסס חלקית קשור לסיכון מופחת לסרטן ריאה, במיוחד בנשים. מחקר אחר מצא בקרב נשים לא מעשנות ירידה בסיכון לסרטן ככל שצריכת התה רבה יותר.45,46 |
סרטן עקב עישון | סרטן זה נגרם לרוב עקב נזקי חמצון הנובעים מעישון סיגריות, לכן הפוליפנולים של התה, שהם נוגדי חמצון חזקים אשר גם מעודדים את פעילות האנזימים המסייעים בהתמודדות עם נזקי חמצון לדנ"א, מורידים את הסיכון לסרטן זה.47 |
תה ירוק מנטרל נזקי עישון
עשן סיגריות מכיל גורמי חמצן פעילים כגון מי חמצן וסופֶּראוֹקסיד. לתה הירוק ולקטצ'ינים שלו יש יכולת לנטרל את תחמוצת החנקן ואת הסופראוקסיד.47-50 מחקרים הראו ש-EGCG מוביל להפחתה בחלבונים הדלקתיים שנוצרים בתאי אפיתל של סימפונות שנחשפו לעשן סיגריות.
תה ירוק ובריאות הפה
תה ירוק הוא מקור טבעי לפלואור, ושתייתו מגבירה את זמינות הפלואור בחלל הפה. פלואור מגן מפני עששת: בנוכחותו חיידקי הפה מייצרים פחות חומצה, וכן מעודד תיקון נזק לאמייל השן ומגביר את עמידות אמייל השן כנגד חומציות בפה.51
תה מפחית יצירת עששת גם באמצעות השפעתו על פירוק העמילן בפה. מחקרים הראו כי תמצית תה שחור וגם תה ירוק מעכבת את פעילות ה-α עמילאז ברוק האדם ועשויה להפחית את שחרור המלטוז המוביל ליציאת מינרלים מאמייל השן.52 לכן צריכת תה עשויה להפחית סיכון ליצירת חורים בשיניים בשל מזונות המכילים עמילן כגון קרקרים ועוגות.
כמה לשתות?
אם אוספים את כל המחקרים מדובר על כ-3 כוסות תה ירוק ביום. חשוב להקפיד לחלוט את העלים כשלוש דקות למיצוי הרכיבים הפעילים ולשתות בטמפרטורה נמוכה מ80 מע"צ.
סיכום
- לאחר אלפי שנים של מסורת שתיית תה ירוק במזרח הרחוק, העולם המערבי מגלה עניין גובר במשקה זה שאינו מכיל קלוריות, מכיל מעט קפאין ומכיל ויטמינים ומינרלים, ועשיר ברכיבים ביו-אקטיביים ובנוגדי חמצון מסוג פוליפנולים.
- הרכיב הנחקר ביותר אשר לו מיוחסות רוב ההשפעות הבריאותיות של התה הירוק הוא פוליפנול מסוג קטצ'ין: epigallocatechin 3-gallate EGCG))
- בסקירה הוצגו מחקרים אפידמיולוגים וקליניים אשר מבססים מדעית את תרומת התה הירוק לבריאות.
- הסקירה פירטה והציגה מחקרים שמראים את השפעתו של התה הירוק כנוגד חמצון וכבעל תכונות אנטי-דלקתיות.
- הסקירה הקיפה את הידע המדעי המוכח על תרומתו של התה הירוק למניעת מחלות לב וכלי דם, לסיוע בשמירה על משקל הגוף ובתהליכי הרזיה, לסיוע בחיזוק מערכת החיסון והחוסן הנפשי, לסיוע לשמירה על בריאות הפה ולמניעת סוגי סרטן מסוימים.
- לאור העדויות המדעיות הנאספות בדבר יתרונותיו הבריאותיים, ראוי להמליץ על צריכה שגרתית של תה ירוק כחלק מהמלצות השתייה והרוויה בתפריט היומי של האוכלוסייה.
- המידע בכתבה זו אינה מהווה תחליף ליעוץ רפואי כלשהוא.
את מקורות המאמרים ניתן לקבל ממני. שלחו לי מייל ואשלח לכם בשמחה hadas@hadasyariv.co.il