מתיידדת עם החיידקים הטובים בגופי- תזונה מותאמת אישית
לפני כחודש נכחתי במפגש שבו נחשפתי למחקר אודות אוכלוסיית החיידקים הטובים בגופנו, המפגש גרם לי רצון עז לבחון את רזי גופי. אז לכבוד השנה האזרחית החדשה החלטתי לבדוק האם ההמלצות התזונתיות הרווחות בציבור מתאימות גם לי ובעיקר לחיידקים הטובים שלי? ומהי תזונה מותאמת אישית עבורי?
תזונה מותאמת אישית
התזונה היא עניין מורכב, וההנחיות הבסיסיות של ארגוני בריאות בארץ ובעולם הן כלליות מאוד: אכילה של דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, דגים, נתחי עוף ובקר רזה – מה שמכונה "תזונה ים תיכונית" – זוהי כיום המסגרת המומלצת. אולם בתוך המסגרת הזו יש לבצע התאמה אישית. תזונה מותאמת אישית היא העומדת בימים אלה בחזית המחקר התזונתי. היא כוללת בתוכה את הדרישות התזונתיות הבסיסיות, ובנוסף מספקת ערך תזונתי-בריאותי-אישי. תזונה כזו יכולה להיות מגדרית, אקולוגית, גנטית, ע"פ הגנום האישי של כל אדם, או תזונה המיטיבה עם אוכלוסיית החיידקים הטובים הנמצאים בגופנו.
פרוביוטיקה ופרה ביוטיקה במזון שלנו
כמות החיידקים המתארחים באיברי גופנו השונים –המיקרוביום – כה גדולה, עד כי מדענים רבים מסכימים שיש יותר תאים לא-אנושיים בגוף האדם מאשר תאי הגוף עצמו. משערים כי בגוף שלנו קיימים בין 10 ל-100 טריליון חיידקים, פי עשרה יותר מאשר תאים. משקל החיידקים נע בין 2-1 ק"ג, מרביתם נמצאים במעי ולכן הם קרויים חיידקי המעי (Gut Flora). לחיידקי המעי תפקיד חשוב בתפקודי מערכת העיכול.
"ביוטיקה" פירושה חיים. המונח פרוביוטיקה (probiotics) מתייחס לקבוצת החיידקים המועילים המכונים "החיידקים הטובים" כדוגמת ביפידובקטריה (bifidobacteria) ולקטובצילוסים (lactobacilli) שהם בעלי פוטנציאל השפעה חיובי על בריאות המעי. מוצרי פרוביוטיקה ידועים כמזון פונקציונלי ומוכרים לכולנו זה מספר שנים: מוצרי יוגורט וגבינות, יין, מרק מיסו, ירקות כבושים. תוספות פרוביוטיות נוכל למצוא גם בתוספי מזון.
המונח פרה-ביוטיקה (Prebiotics) מתייחס לסוכרים קצרי שרשרת המוכרים כסיבים תזונתיים מסיסים. במזונות הפונקציונליים החומרים הנפוצים המשמשים כפרה-ביוטיקה הם סיבים מקבוצות אוליגוסוכרים (אינולין לדוגמה). הסיבים המסיסים אינם נספגים במעי הדק, ולכן מגיעים למעי הגס ללא שינוי. במעי הגס הם עוברים תסיסה. בתהליך זה מתקבלות חומצות שומן קצרות שרשרת (אצטט, פרופיונט, בוטירט), המהוות אנרגיה ל"חיידקים הטובים" – החיידקים הפרוביוטיים. בעצם הסיבים משמשים להם כקרקע מזינה ומגבירים את פעילותם וכמותם של החיידקים המועילים.
מחקרים מייחסים לסיבים המסיסים הפרה-ביוטיים תכונות נוספות שעשויות להיטיב עם בריאותנו: איזון המיקרופלורה בקיבה – הסיבים מגבירים את פעילותם ואת כמותם של החיידקים המועילים ומחזקים את השפעתם החיסונית במעי, וכן מפחיתים את פעילותם של החיידקים הפתוגניים, המזיקים. הסדרת פעילות מערכת העיכול. חיזוק המערכת החיסונית – מחקרים אחדים הוכיחו כי לסיבים המסיסים יכולת ספיחה של תרכובות רעילות שבזכותה הם מקצרים את זמן השהות של חומרים מחוללי סרטן בחלל המעי ומורידים את הסיכון לסרטן המעי. שיפור ספיגת סידן ומגנזיום בגוף – יצירת חומצות שומן קצרות שרשרת בתהליך התסיסה תורמת לעלייה בחומציות הכללית של תוכן המעי ולחמצון חלקיקי סידן שלא הספיקו להיספג במהלך העיכול – חומצות השומן מסייעות בהגדלת כושר הספיגה של המעי.
מהם הגורמים המשפיעים על איזון "החיידקים הטובים"?
תזונה, גנטיקה, תרופות ומחלות, השמנה, DNA – לכל אלו השפעה על האיזון ועל קצב הגדילה של "החיידקים הטובים". לאדם חולה בסוכרת יש מיקרוביום שונה מאשר לאדם בריא, לתינוק מיקרוביום שונה ממבוגר. נטילת אנטיביוטיקה משבשת את הרכב החיידקים, וגם סטרס ומתח נפשי משנים אותו.
על מה משפיעים "החיידקים הטובים" בגופנו?
החיידקים חיים בסימביוזה עם האיבר המארח שעליו הם חיים בגופנו – רובם מצויים במעיים, אך יש גם על העור, בפה, באזור הפָּנים ובמערכת המין. מסתבר שמייחסים לחיידקים הללו השפעה על מערכות מטבוליות ופיזיולוגיות רבות. המחקר הזה מצוי אמנם בתחילת דרכו והרבה מהמחקרים מבוצעים בעכברים, אך נמצאו כבר השפעות על איזון רמות הסוכר בדם, על השמנה, על מנגנוני רעב-שובע ואפילו על מצב הרוח.
ומה בודק המכשיר ?
המכשיר של DAY2 מתבסס בגדול על אינדקס גליקמי – רמות הסוכר בדם בעקבות אכילת מזון. מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך או בינוני הם מזונות ידידותיים ונכונים לנו תזונתית. לאחר אכילתם רמות הגלוקוז בדם מתונות לאורך זמן ממושך ואנו חשים שובע. מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה מקפיצים את רמות הגלוקוז בדם לזמן קצר שמיד לאחריו הן יורדות וגורמות שוב לתחושת רעב. על מזונות כאלה עדיף לוותר. אך מאחר שלחיידקי המיקרוביום השפעה על רמת הגלוקוז בדם, התגובה הגליקמית היא אישית בהתאם להרכב המיקרוביום. אז איך אפשר לדעת איזה מזון ידידותי לי ועל איזה עדיף שאוותר? את זה בדיוק בודק המכשיר. בעזרת האפליקציה והמכשיר של DAY2 אני אבדוק את תגובתם של החיידקים בגופי למזונות שונים ואת השפעתם על רמות הגלוקוז בדם.
התזונה היא מדע מתפתח, מתקדם ובעיקר משתנה. מבטיחה לעדכן בתוצאות. בשנת 2018 הולכת להתיידד עם החיידקים שלי…