מִשחקים בריאים – איך מגדלים ילדים שאוהבים ירקות ופירות?

כהורים יש לנו תפקיד מפתח בהקניית הרגלים בריאים. תזונה הולמת בילדוּת, לרבות צריכה של ירקות ופירות, מאפשרת גדילה והתפתחות תקינה ומסייעת לשמור על בריאות הילדים הן בהווה והן בחייהם הבוגרים בעתיד. אספנו עבורכם כמה טיפים שימושיים. חשיבות הצריכה של ירקות ופירות

חשיבות צריכת ירקות ופירות לבריאות גופנו

ירקות ופירות הם אבני בניין חשובות בתפריט היומי של תזונת ילדינו ומהווים רכיב הכרחי לשם שמירה על בריאותם. ירקות ופירות הם מקור חשוב לסיבים תזונתיים, לוויטמינים, למינרלים, לנוגדי חמצון ולפיטוכימיקלים. הגברת צריכת ירקות ופירות בקרב ילדים עשויה למנוע מחלות כרוניות בעת התבגרותם; מחקרים מלמדים כי קיים קשר ישיר בין צריכה של ירקות ופירות להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן, עלייה במשקל והתפתחות סוכרת מסוג 2.

תזונה דלה בירקות ופירות גוררת מחסור בוויטמינים ובמינרלים החיוניים לגדילה ולהתפתחות, ועלולה להגיע עד לכדי סיכון בריאותי של ממש. עיוורון ובעיות אורתופדיות קשות הן חלק מהתופעות הנגרמות כתוצאה מתזונה דלת ירקות ופירות. גם בימים אלו עדיין מגיעים לבתי החולים ילדים המאושפזים בגלל אכילה בררנית שמסכנת את חייהם.

כמה ירקות ופירות מומלץ לצרוך ביום?

ארגוני בריאות ברחבי העולם, לרבות משרד הבריאות בישראל, מנחים את כלל האוכלוסייה לשלב בתפריט היומי חמש עד עשר מנות ירק ופרי (בעדיפות ליותר ירקות ופחות פירות). לילדים בגילאי שנתיים עד שש מומלץ לצרוך לפחות 5 מנות ירק ופרי ביום, לילדים מעל גיל שש ולמתבגרות מומלץ לצרוך לפחות 7 מנות ירק ופרי ביום, ולמתבגרים מומלץ לצרוך לפחות 9 מנות ירק ופרי ביום.

מהי הצריכה בפועל של ירקות ופירות בקרב ילדים?

על פי הדו"ח המסכם של המועצה לשלום הילד (2013), חלה בעשור האחרון ירידה דרסטית באחוז התלמידים בישראל שאוכלים פירות וירקות לפחות פעם ביום: מ-85% ל-42.9%. גם בארה"ב תמונת המצב די עגומה: יותר מ-85% מהילדים אינם עומדים בהמלצות לצריכה של ירקות, ויותר מ-70% אינם עומדים בהמלצות לצריכה של פירות. סקרים על תזונת ילדים בארץ מלמדים כי קיימת נטייה לצרוך כמות רבה של שומן רווי, מלח וסוכר, ולצרוך פחות דגנים מלאים, ירקות ופירות.

דרכים לעידוד צריכה של ירקות ופירות

  1. 5 טיפים לעידוד צריכה של ירקות ופירות בקרב ילדים:

    1. הכנה משותפת – עודדו את הילדים להיות מעורבים ושותפים בהכנת הארוחות הביתיות. ילדים השותפים להכנת האוכל יחד עם הוריהם הם בעלי מודעות גדולה יותר לערך התזונתי של המזון. מחקרים מלמדים כי מעורבות הילדים בעת הכנת הארוחה מגדילה בצורה משמעותית את צריכת הירקות והפירות.

    2. העניקו שמות משעשעים למנות המזון המוגשות – גם כאשר מדובר בצריכת מזון מומלץ להוסיף משחק והומור. אפשר לתת שמות משעשעים ומצחיקים למנות של ירקות (כמו סלט ירקות – "החמישייה הפותחת", סלט גזר – "הסלט של סבא אליעזר"). במחקר שנערך במזנוני בתי ספר יסודיים בניו יורק, מצאו כי מתן שמות משעשעים למנות הכפיל את כמות הירקות שאכלו התלמידים בהשוואה לאותה מנה עם שם בנאלי.

    3. משחקים בריאים – "לא מתוך אונס ילמד הנער, אלא מתוך משחק", טען אפלטון. קיימים משחקים מגוונים המחנכים לתזונה נבונה ומקנים לילדים ידע רב בנושא חשיבות התזונה הנבונה בכלל וצריכת ירקות ופירות בפרט. שעת משחק יכולה להיות זמן איכות עם הילדים ללמידה ולהנאה.

    4. אופן ההגשה – לצורת הגשת הירקות והפירות יש השפעה מכרעת על העדפותיהם של ילדים. במחקר שבוצע במזנוני בתי ספר הוגשו ירקות בסגנונות הגשה שונים: בצורתם השלמה או כפרוסות, מקלות או דמויות (כוכבים למשל). נמצא כי לצורה הייתה השפעה רבה על צריכת הירקות: ילדים העדיפו בבירור את הירקות החתוכים ולא בצורתם השלמה, כאשר צורת הדמויות הייתה האהובה ביותר.

    5. דוגמא אישית – כהורים ומחנכים חשוב שנראה דוגמא אישית בכל הקשור לתזונה בריאה ולצריכה של ירקות ופירות. הדוגמא האישית חזקה הרבה יותר מכל הסבר מילולי, וחשוב מאוד שתהיה הלימה בין מה שאנחנו אומרים לילדים לבין האופן שבו אנו מתנהגים. ילדים נוטים לחקות את הוריהם, ולכן ככל שנגוון ונרבה באכילת ירקות ופירות, כך ייטב.

לסיכום

הרגלי תזונה נבונה בגיל הילדות הם מפתח לשמירה על אורח חיים בריא בחיינו כבוגרים. ירקות ופירות מספקים רכיבי תזונה חיוניים וחשובים להתפתחות ולמניעת מחלות עתידיות. עידוד צריכת ירקות ופירות על ידי הורים יכול להתבצע בדרכים רבות ומגוונות תוך שיתוף, משחק והנאה, באמצעים פשוטים שאינם דורשים משאבים גדולים.

צילום: עמוס כשדן

דילוג לתוכן