הרגלים בריאים מתחילים בגיל הרך
תזונה נבונה היא חלק בלתי נפרד מחינוך ילדנו. 6 טיפים שיגרמו לילדים שלכם לאכול מזון בריא.
ילדים זו שמחה. אנחנו רוצים להעניק להם את הטוב ביותר, המובחר, המועדף, שיהיו מאושרים ושמחים. נרשום אותם לחוג הכי מושקע, נוודא שהם נמצאים בגן הכי מומלץ, נרכוש את הצעצועים הכי חדשים והכי חינוכיים. אבל דווקא כשזה מגיע לתזונה, אנחנו משחררים, מוותרים, ולא תמיד יש לנו את הכוחות ואת הכלים להתמודדות.
אז, הורים יקרים, זכרו! גם תזונה נבונה היא חינוך. הֱיו סבלניים והקדישו זמן ותשומת לב לקטנטנים. לנו, ההורים, יש תפקיד מפתח בהענקת כלים ראויים, וככל שנקדים – כך ייטב.
חשיבותה של הקניית הרגלי תזונה נבונה לקטנטנים
המזון הוא הצורך הבסיסי ביותר לגדילה ולהתפתחות הילד. מזון מהווה את אבני הבניין החיוניות לצמיחה תקינה: מספק אנרגיה לגדילה ולתנועה, חלבון לבניית השרירים, שומנים להגנת התאים וגם ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים ההכרחיים לתהליכים חשובים בגוף. תזונה נבונה בגיל הרך מאפשרת גדילה והתפתחות תקינה של הילדים בהווה, ויש לה גם השפעה מכרעת על הבריאות בעתיד, כבוגרים. מאידך, הרגלי אכילה לא בריאים המתפתחים בקרב ילדים ובני נוער תורמים להשמנת יתר ולהפרעות אכילה, ומגדילים את הסיכון לפתח מחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב. אספנו עבורכם ששה טיפים להתחלה בריאה:
1. הסירו מחסומים! חשפו למזונות בריאים כבר מגיל צעיר
"זה לא בשבילו", "ילדים לא אוכלים דברים כאלו", "זה אוכל של מבוגרים" – אמירות מסוג זה שגורות בהרבה בתים ונובעות מתפיסות שגויות ומטעות שלנו, ההורים. התנערו מדעות קדומות ותנו לילדים להתנסות. ברוקולי מאודה, בורגול, פירה ארטישוק, טחינה גולמית מעודנת* – ככל שנחשוף את הילדים מגיל צעיר למזונות בריאים ומזינים, כך הם יתרגלו לטעמם ויחפצו בהם. מחקרים מלמדים שסביב גיל שנתיים ניתן ומומלץ להרחיב את המגוון התזונתי של הילדים – זהו הגיל שבו ילדים מגלים את עצמאותם גם בכל הקשור לבחירת מזונות חדשים ולהתנסות בהם.
2. התנסות בכל החושים
גם אם זה כרוך בלכלוך והרבה בלגן בסביבת האכילה – אפשרו לקטנטנים לאכול בהתאם ליכולתם ההתפתחותית. מישוש האוכל ואכילה בעזרת הידיים מאפשרים להם להכיר היטב את המזונות השונים, להתנסות בהם ולפתח עצמאות באכילה. יתרה מזאת, אכילה בעזרת הידיים מעניקה מיומנות של מוטוריקה עדינה.
3. היו יצירתיים והגישו באופן מזמין
אנחנו אוכלים גם עם העיניים, לא רק עם הפה, ועל כן לצורת הגשת המזון והאופן שבו הוא ארוז יש השפעה מכרעת על העדפותיהם של ילדים – וגם שלנו, למען האמת. סידור שולחן יפה עם חיתוך נאות של ירקות, קטניות ושאר מרכיבי ארוחה מזינים ובריאים, באריזות ובכלי הגשה יפים, צבעוניים ומיוחדים – כל זה יגרום לילדים לאכול יותר את המזונות הבריאים. מחקר שבדק הרגלי צריכה בריאים בקרב משפחות עם ילדים מצא כי רבע מהילדים התנסו באכילת טחינה גולמית מעודנת כאשר נחשפו למוצר בבקבוק לחיץ ומיוחד, אף שלפני החשיפה לא טעמו בכלל טחינה.
4. הקפידו על דוגמה אישית
כהורים חשוב שנראה דוגמא אישית בכל הקשור לתזונה בריאה. הדוגמא האישית חזקה הרבה יותר מכל הסבר מילולי, וחשוב מאוד שתהיה הלימה בין מה שאנחנו אומרים לילדים לבין האופן שבו אנו מתנהגים. ילדים נוטים לחקות את הוריהם, לכן חשוב שגם אנחנו נאכל אוכל בריא ומזין – ללא הנחות או הקלות למבוגרים. חשוב למשל להוציא את שתיית המשקאות המוגזים ו/או דלי הקלוריות מהבית ולעבור ביחד עם כל המשפחה לשתיית מים צוננים ומרווים.
5. אל תוותרו על ארוחה משפחתית
לצערנו, ארוחה משפחתית שבה יושבים כל בני המשפחה בערב או בצהריים לאכול יחד היא מוסד שהולך ונעלם בעולם המערבי. אבל ארוחה משפחתית תורמת לא רק לביסוס הרגלי תזונה בריאים במשפחה, אלא גם להתפתחות נפשית חיובית של הילדים, לתקשורת הורית טובה ורגישה יותר וללכידות משפחתית. הקטנטנים המצטרפים לארוחה מחקים את אחיהם הבוגרים ואת ההורים, ורוכשים מיומנויות אכילה סביב שולחן. מחקרים מלמדים שארוחות משפחתיות סדירות מגדילות את צריכת המזונות הבריאים בקרב ילדים ומספקות יותר ויטמינים ומינרלים חיוניים דוגמת סידן, אשלגן, ברזל, וויטמין C.
6. הגישו מזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוה
תזונה מאוזנת לאורך היום צריכה להיות מבוססת על ירקות ופירות טריים ומבושלים, דגנים – עם העדפה לדגנים מלאים, מקור לחלבונים: עוף, בשר, קטניות ודגים. חשוב גם להקפיד על צריכה של שומנים טובים – שמן זית, אבוקדו, טחינה גולמית. מזונות המכילים שלל מינרלים, ויטמינים, נוגדי חמצון ורכיבים חיוניים מוגדרים כבעלי צפיפות תזונתית גבוהה (Super Foods). ירקות ופירות שייכים לקטגוריה זו כמו גם טחינה גולמית. הטחינה מכילה שומנים טובים, ברזל, מגנזיום, סידן ואבץ הנחוצים לשלבי הגדילה וההתפתחות. מחסור בברזל בקרב ילדים (אנמיה) עשוי לגרום להם לפגיעה קוגניטיבית. למגנזיום השפעה רבה על בניית העצם ועל פעילותם התקינה של השרירים והעצבים, והוא ממלא תפקיד חשוב בשמירה על קצב לב תקין. מחסור במגנזיום אינו נפוץ, אך חוסר גיוון תזונתי עלול להוביל למחסור כזה בקרב ילדים. הסימנים למחסור במגנזיום הם: חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, עייפות וחולשה. האבץ חיוני לתפקוד המערכת החיסונית, לריפוי פצעים ולבריאות העור והשיער. הוא עוזר למערכת החיסון להילחם בחיידקים ובווירוסים. בנוסף, הוא מסייע לבניית חלבוני הגוף, וחשוב גם לחוש הטעם והריח. אצל ילדים מחסור באבץ מתבטא בהפרעות גדילה, איבוד משקל, קושי בריפוי פצעים, פגיעה בתיאבון ובחוש הטעם. לסידן תפקיד חשוב בבניית העצם בתקופת הגדילה ובשמירה עליה בהמשך החיים. גופנו אינו מסוגל לייצר סידן, ולכן יש חשיבות רבה לאספקה קבועה של סידן באמצעות המזון. צריכה לא מספקת של סידן לאורך זמן עלולה לפגוע בבריאות העצם והשלד.
בהצלחה, הורים צעירים, ובתיאבון!
הכתבה נכתבה עבור המותג בארכה ופורסמה בישראל היום