בדיקה מטאבולית ווידוי אישי – איך להוריד במשקל?

עם הסקרנות הגדולה שלי והרצון להבין כל מחקר ובדיקה לעומק, ועם הרצון העז להיפטר משני קילוגרמים עודפים, עברתי השבוע בדיקה במעבדה מטאבולית. למה? כי אני גם חוקרת וגם מתבגרת. אם להיות כנה, ככל שנוקפות השנים גם אני מתקשה להסיר מעלי שני קילוגרמים עודפים. אני – שמבינה לעומק במזון ובתזונה ,שכל עולמי מחקרים מדעיים – מתקשה. מודה. רזים רגילים לסגור את הפה ולקזז עודפים מהסופ"ש מהחג וממסעדה טובה. פעם זה היה כך גם אצלי. יום-יומיים סוגרים את הפה וחוזרים לגזרה הרצויה. אז זהו. שכבר לא. אז איך בדיקה מטאבולית תסייע לי בירידה במשקל?

כמה מושגים בחילוף חומרים

חילוף חומרים במנוחה  RMR-  Resting Metabolic Rate, מבטא את כמות האנרגיה שהגוף שלנו צורך כדי לבצע פעולות חיים הכרחיות: נשימה, תנועה, שמירה על טמפרטורת הגוף, פעילות מערכת העצבים, מערכות הדם והחיסון ועוד. מסתבר כי גם כשאנחנו ישנים אנחנו שורפים קלוריות. חילוף החומרים שונה בין אדם לאדם, ומשתנה עם הגיל – בדרך כלל יורד. ככל שחילוף החומרים גבוה יותר, כך אנו שורפים יותר קלוריות גם במנוחה (מצב אידיאלי). כל פעילות גופנית שאנחנו עושים: הליכה, ריצה, שחייה או רכיבה מעלה את חילוף החומרים – במושגים מקצועיים זה נקרא ,Thermic Effect of Exercise וזוהי בעצם הפעולה היחידה שאנו יכולים לבצע בצורה אקטיבית על מנת להגדיל את ההוצאה האנרגטית שלנו. גם כשאנחנו אוכלים מתקיימת עלייה בהוצאה אנרגטית, כלומר בקלוריות – האנרגיה שאנו משקיעים ללעיסה, פירוק, בליעה וספיגה, מה שנקרא: Thermic Effect of Food.

בדיקה מטאבולית במנוחה - הדס יריב

בדיקה מטאבולית במנוחה

מאזן אנרגיה שלילי – האתגר

כדי לרדת במשקל, כמות הקלוריות שאנו צורכים, כלומר אוכלים, צריכה להיות פחותה מזו שאנו מוציאים בפעילות גופנית ובמנוחה. הנוסחה היא פשוטה מאוד. המשתנה הנעלם הוא: כמה באמת אנחנו שורפים במנוחה? וכאן נכנסת המעבדה המטאבולית לתמונה.

מהי מעבדה מטאבולית?

המעבדה המטבולית של צחי כנען מבוססת על שני חדרי קלורימטריה (Room Calorimeters) אטומים לחלוטין, בשטח כללי של 11 מ"ר. טכנולוגיה מתקדמת ובנייה מתוחכמת של החדרים מאפשרות לנטר ולעקוב אחר שינויים רגישים בריכוז החמצן וה-CO2 באוויר החדר תוך כדי השהייה בו. בלשון המקצועית נקראת שיטת הבדיקה: Indirect Calorimetry, ולמעשה נחשבת למדויקת ביותר ( Gold Standards). מעבדות אלו קיימות בכ-15 מרכזים אוניברסיטאיים בעולם בלבד (!) ההרגשה במקום הזה היא קצת כמו באקווריום – לבד, בשקט ובשלווה.

מה ניתן למדוד במעבדה המטאבולית?

כמה קלוריות אנו שורפים במנוחה במדויק, שהרי ההנחיות התזונתיות לכמות קלוריות יומית לפי גיל מבוססות על ממוצעים באוכלוסייה. ניתן גם למדוד כמה קלוריות אנו שורפים בזמן פעילות גופנית: הליכה, ריצה, סטפר, אופניים. כל אלו מצויים במעבדה המטאבולית. והכי מפתיע – ניתן למדוד את האפקט המטאבולי של מזונות שונים. כמה קלוריות אנו "שורפים" בזמן אכילה ושתייה. לדוגמה: האם שתיית מים מעלה את חילוף החומרים? (כן); ומה לגבי אגוזים ושקדים? (זה מה שאני בדקתי).

בדיקה מטאבולית בעת ביצוע פעולה גופנית

בדיקה מטאבולית בעת ביצוע פעולה גופנית

ולתוצאות

התוצאות שקיבלתי מאוד מפתיעות וללא הבדיקה האישית לא היית יכולה לחזותן: 744 קלוריות במנוחה! שזה מעט ביחס לגילי ומעט באופן כללי. החדשות המעודדת הן שאני שורפת יפה שומנים RQ= 0.78 ומוציאה הרבה קלוריות (מעל הממוצע) בפעילות גופנית אירובית. אם אני רוצה לשמור על משקל גופי כפי שהוא, אני צריכה לאכול מעט ולהתעמל הרבה. אם אני רוצה לרדת במשקל, אני צריכה לאכול פחות, יותר שומנים ופחות פחמימות ולבצע פעילות גופנית אירובית מרובה, זה אומר שאני משנה קצת את תוכנית האימונים שלי ומעט את התזונה שלי.

אז נכון שאנחנו משתדלים כבר פחות לספור קלוריות, מדברים יותר על דפוסי אכילה ובעיקר רוצים ליהנות מהאכילה – הרי קולינריה היא בהחלט בילוי וחוויה. אבל אין ברירה, הדרך להיפטר מהשניים העודפים תעבור דרך חישובים ומספרים.

בהצלחה לי!

מעבדה מטאבולית הדס יריב

דילוג לתוכן