איך מייצרים הרגלים בריאים במשפחה?

אנחנו רוצים להעניק להם את הטוב ביותר, המובחר, המועדף, שיהיו מאושרים, שמחים, ולא פחות חשוב – בריאים. לחזק להם את הביטחון העצמי שירגישו טוב עם עצמם, שיאמינו ביכולתם. זה נכון לכל תחום בחיים, וזה נכון גם כשמדובר בתזונה ובאורח חיים בריא. לנו כהורים תפקיד מפתח: לתת את הכלים, ללמד ולאפשר לילדינו לבצע את הבחירות הנכונות בעצמם. אז איך מתחילים?

1. דוגמה אישית – צעד קטן לשינוי גדול

את העצות לתזונה נבונה כדאי שניישם קודם כול על עצמנו. נאמץ הרגלים בריאים, וניתן דוגמה אישית לילדים. אין צורך לצאת בהצהרות ובהבטחות גדולות, אלא לאמץ בכל פעם הרגל קטן. להפוך את השינוי לחוויה משפחתית משותפת. צעדים קטנים יכולים להתחיל באכילת ארוחת בוקר מסודרת לפני היציאה מהבית, במעבר לשתיית מים במקום משקאות ממותקים, בשילוב אכילת ירקות בכל צורה שהיא בארוחות, באכילה מדודה ומוגדרת מראש – כשמדובר בחטיף מתוק, וכמובן בפעילות גופנית משותפת.

2. בתזונה – ידע זה כוח

ילדים אוהבים הסברים. ילדים אוהבים לשאול שאלות ולקבל תשובות בהתאם. חשוב להסביר לילדים שהגוף זקוק לאנרגיה, לוויטמינים ולמינרלים. מזון בריא מספק רכיבים אלו ומאפשר לגוף שלנו לבצע פעילויות כגון ריצה, הליכה וקפיצה בצורה הטובה ביותר. המזון חיוני וחשוב גם לפעילויות למידה, חשיבה וריכוז. גוף שאינו מקבל את ה"דלק" הנכון יתפקד בצורה הרבה פחות טובה.

3. הכנה משותפת

הכנת ארוחה יכולה להיות פעילות משותפת עם הילד ובילוי זמן איכות נפלא. בעת הכנת המתכונים הילד הופך לשותף פעיל בחוויית הכנת האוכל. תהליך ההכנה מאפשר דיון פתוח המוביל להתייעצות הדדית לגבי בחירת החומרים ואופן הכנתם. ילדים השותפים להכנת האוכל יחד עם הוריהם הם בעלי מודעות גדולה יותר לערך התזונתי של המזון ולמקורו של המזון. ואחרי ההכנה באה כמובן הארוחה המשותפת.

4. ארוחה משפחתית משותפת

נשתדל לאכול לפחות ארוחה אחת משותפת לכל המשפחה סביב השולחן במהלך השבוע. ארוחה משפחתית משרה אוירה נינוחה ונעימה. זוהי גם הזדמנות נפלאה לנהל שיחה על מזונות טעימים, בריאים ומזינים.

5. צורת ההגשה

טעם המזון חשוב מאוד, אבל יש לדעת שאנחנו 'אוכלים' גם עם העיניים. לצבע של האוכל, לאופן החיתוך ולצורת ההגשה השפעה גדולה על הבחירות שלנו. מזונות בריאים דוגמת ירקות, פירות וקטניות המוגשים באופן מזמין, יתקבלו ברצון רב מהרגיל בקרב ילדים וגדולים כאחד.

6. יכולת בחירה ומגוון

בחירה היא ביטוי לרצון חופשי. כאשר יש לילדים את הידע הנחוץ בכל הקשור לתזונה נבונה וגם דוגמה אישית מן ההורים, הבחירה שלהם נעשית נבונה יותר ואפשר לסמוך עליהם. תנו לילדים לבחור את המזונות שהם אוהבים ואל תכפו עליהם את דעתכם.

7. מה עושים עם המתוק?

כיום רווחת בעולם התזונה הגישה החיובית הגורסת שהכול מותר, אבל במידה. אנחנו אוהבים מתוק, נהנים ממנו, שמחים ממנו, אבל חשוב שתהיה לנו מודעות לכמות. למדו לשחרר רגשות אשם וסמכו על עצמכם ועל ילדיכם בבחירות הנכונות.

8. שמונה צעדים קטנים ומעשיים לשינוי בריא במשפחה – לתלות על המקרר וליישם!

• העדיפו שתיית מים על פני משקאות ממותקים עתירי קלוריות וחסרי ערכים תזונתיים.
• הרבו באכילת פירות וירקות טריים ומבושלים, בכל צורה, בכל דרך, בכל ארוחה. ירקות צריכים להיות מחצית מכל ארוחה שלנו. שלבו ירקות יחד עם הכריך לבית הספר, כנשנוש אחר הצהריים – חתוך ומוגש יפה, בתבשיל,    במרק, בשייק ובסלט.
• עברו בהדרגה לאכילה של דגנים מלאים עשירים בסיבים תזונתיים: לחם, פסטה ודגני בוקר. בחרו ביחד עם הילדים את המוצרים שהם אוהבים, חשפו אותם לשלל מוצרים עד שימצאו את המועדפים שלהם.
• קטניות הן הסוּפֶּרפוּד האמיתי – מקור לחלבון ושלל ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. שלבו בתבשילים ובממרחים קטניות כמו עדשים בכל הצבעים, חומוס, אפונה ושעועית.
• ממרחים בריאים ומהירי הכנה – כל אחד יכול להכין אותם בבית בדרך הכי קלה ופשוטה: ממרח טחינה מטחינה גולמית מלאה, ממרח גבינה לבנה וזיתים, ממרח מתוק של טחינה גולמית וסילאן.
• מתוקים – פירות יבשים, שוקולד מריר, חלבה במגוון טעמים – הם לא רק מתוקים אלא מכילים גם ערכים תזונתיים מוספים! בחלבה למשל המרכיב העיקרי הוא שומשום טחון – מקור מצוין לסידן, ברזל וסיבים תזונתיים.
• המלצה ספורטיבית משותפת לכל המשפחה: השתדלו לעסוק בפעילות גופנית מדי יום, ביחד או לחוד, בבית הספר, בגינה הציבורית ובחוגים.
• ועוד המלצה כל המשפחה: הפחיתו שעות מסך וטלוויזיה. וזכרו, גם טלפונים ניידים הם מסכים.

ולסיכום:
הרגלי אכילה נכונים נבנים מגיל צעיר ותלויים בגורמים רבים. הרגלים הם דינמיים וניתנים לשינוי כל עוד בידינו הכלים המתאימים. זכרו! אין תפריט אחד נכון ומתאים לכול. עלינו לבחור מבין ההמלצות את אלו המתאימות לנו, לילדינו ולאורח החיים המשותף, ולבצע את השינויים הנכונים לנו ולילדים. חשוב שהשינויים שאנו עורכים לילדינו יהיו מתוך בחירה ולא בכפייה. שינויים בריאים ומענגים.

בחירה נבונה ובהצלחה!!

צילום: עמוס כשדן

הכתבה נכתבה עבור המותג " בארכה" ופורסמה לראשונה באתר nrg

דילוג לתוכן